Hvordan ser fremtidens griseproduktion ud?
Christian Fink Hansen, sektordirektør, Landbrug & Fødevarer Sektor for Gris
De nyeste resultater fra nyligt afsluttede projekter i SEGES Innovation.
Camilla Kaae Højgaard, seniorkonsulent, SEGES Innovation
I dette indlæg gennemgår vi grisens bidrag til metanudledning, og hvordan dette bidrag opgøres. Der zoomes ind på den enteriske metan fra grisenes fordøjelse, hvor den nuværende nationale opgørelsesmetode sammenlignes med resultater fra tidligere forsøg.
Uffe Pinholt Krogh, chefforsker, SEGES Innovation
I en netop afsluttet afprøvning er der målt på det totale klimaaftryk fra foder, stald og lager ved slagtegrise fodret med blandinger med forskelligt klimaaftryk. Få svaret på, om den ene slagtegris har et lavere klimaaftryk end den anden – afhængigt af, hvordan den er fodret.
Anne Lindstrøm Hansen, konsulent, SEGES Innovation
Hvordan kan foderstofbranchen reducere klimaaftrykket fra smågrisefoder? Kan foder med et lavere klimaaftryk levere samme produktivitet som et standardfoder til smågrise? Hør resultaterne fra en netop afsluttet afprøvning.
Camilla Kaae Højgaard, seniorkonsulent, SEGES Innovation
Kan branchen som aftalt levere 8% mindre ammoniakfordampning fra slagtegrise via lavere proteinforbrug? Konsekvenser af reduceret foderforbrug sammen med lavere protein- og fosforindhold i foderet for N og P i gødning fra smågrise og slagtegrise.
Per Tybirk, chefkonsulent, SEGES Innovation
I dag må den samlede dosering af zink i smågrises foder ikke overstige 150 ppm. Hør om ph.d-projektet fra Aarhus Universitet ”Grises fysiologiske behov for zink fra fravænning til 30 kg: Evaluering af optimale diætniveauer og indflydelsen på vækst og sundhed under danske produktionsforhold”. Vi ser på, om doseringen dækker behovet hos grise fra fravænning til 30 kg.
Sally Hansen, konsulent, SEGES Innovation
Vi ser på resultater fra et pilotforsøg vedrørende seks zinkkilders effekt på produktivitet og mikrobiomets sammensætning hos ny fravænnede smågrise. Samt produktivitetsresultater og diarré-risiko fra storskala forsøg hvor Availa® Zn og HiZox blev testet som alternative zinkkilder til traditionel zinkoxid.
Anna Krog, konsulent, SEGES Innovation
Fordøjelighed er en hjørnesten ved optimering af foder til grise og sikrer, at foderudnyttelsen opretholdes, når blandingerne ændres. Implementering af proteinkilder med lavt klimaaftryk gør det relevant at få solide fordøjeligheds værdier på alternativer til sojaskrå. Hør, hvad nyeste fordøjelighedsforsøg viser.
Karoline Blaabjerg, chefforsker, SEGES Innovation
Et for lavt proteinindhold koster på foderoptagelse og tilvækst og giver risiko for adfærdsmæssige unoder. Hvad viser forsøgene, når vi presser proteinindholdet for langt ned for at minimere diarré hos smågrisene?
Niels Morten Sloth, chefforsker, SEGES Innovation
Den genetiske udvikling har medført, at polte i dag skal fodres anderledes end for blot fem år siden. I indlægget sættes fokus på, hvorfor der har været behov for at indføre nye normer for næringsstoffer til polte – og de konsekvenser normerne har for tilvækst og dermed forventet vægt ved løbning.
Per Tybirk, chefkonsulent, SEGES Innovation
Et langt og produktivt soliv stiller krav til fodringsanlæggene i både karantæne- og poltestalden samt til den foderstyrke, poltene tilbydes. Hvordan gribes mulighederne ved tør- og vådfodring an, og hvad koster det at optimere fodringsstrategien?
Thomas Sønderby Bruun, chefkonsulent, SEGES Innovation
Hvorfor opstår oxidativt stress hos højproduktive søer, og hvornår i soens cyklus er risikoen størst? Hvordan hænger oxidativt stress sammen med inflammation? Vi ser også på, hvordan brugen af tilsætningsstoffer og fodermidler kan bidrage til at kontrollere oxidativt stress og inflammation.
Charlotte Lauridsen, professor, Aarhus Universitet
Få de foreløbige resultater fra en afprøvning, der undersøger effekten af foderstyrke fra dag 28 til 84 efter løbning på fødselsvægten. Indlægget fokuserer samtidig på søernes tilvækst og rygspæktykkelse, og endelig indgår en gruppe, hvor foderstyrken i sen drægtighed ikke øges som sædvanligt.Vi debatterer, om det er vejen frem?
Thomas Sønderby Bruun, chefkonsulent, SEGES Innovation
Janni Hales Pedersen, fagchef, SEGES Innovation
Janni Hales Pedersen, fagchef, SEGES Innovation